Mi a szerepe a lábazatnak?

Lábazat szeletelt téglából

Mire kell odafigyelni kialakításakor? Milyen szerepe van a hőszigetelésben? Miért fontos a lábazat mögötti rész? Milyen anyagokat használjunk kivitelezéskor? Hogyan tartsuk karban és milyen díszítő tagozatot alkalmazzunk? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ ebből a cikkből.

Előző cikkünkben körbejártuk a homlokzat kérdéskörét. Ezúttal a lábazatot vesszük górcső alá, hiszen a külcsín mellett  műszaki szempontból is rendkívül fontos, mivel ez alapozza meg a házat. Következésképp elengedhetetlen a pontos tervezés, majd a kivitelezés, hiszen ennek hiányában vagy a nem megfelelő megvalósítással mindamellett, hogy esztétikailag kiábrándító látvány lehet munkánk eredménye, leváló, lemálló és szétfagyó lábazatra számíthatunk.

Miért érdemes sötétebb lábazatot kialakítani? A lábazat teremt kapcsolatot a ház és talaj között. Éppen ezért érdemes sötétebb színűre tervezni, mint a homlokzat többi részét, ezt pedig jó anyagválasztással könnyen elérhetjük. 

Előírás szerint a lábazat magassága 30 cm, fagyálló lábazatból kialakítva. Ez a minimum magasság, ami bátran kitolható, magasabbra vihető – akár az ablakok aljáig, de koncepciótól függően, nagyobb épületeknél akár a földszint tetejéig is érhet. 

A lábazat műszaki szerepe:

 • megvédi a házat az időjárási viszontagságoktól, csapadéktól
 • mechanikai védelmet nyújt
 • ellenáll a fagynak és más káros talajközeli behatásoknak

Alapvetően két fajta lábazat típust különböztetünk meg:

 • pozitív lábazat: kiáll a homlokzati síkból
 • negatív lábazat: beljebb van a homlokzati síknál

Anyagfelhasználás lábazathoz

Tégla, klinkertégla, klinkerlapok, burkolólapok, műgyantás vakolat, kő, műkő egyaránt alkalmasak lábazat kialakításához. A következőkben részletesebben bemutatunk ezek közül pár építőanyagot. 

Klinkerlábazat:

Téglából, vagy téglány lapokból készül. Előnyei:

 • természetes alapanyag
 • zsugorodásig égetett építési kerámia
 • rendkívül tartós
 • ellenáll az időjárási viszontagságoknak
 • fagyálló, kopásálló, napfényálló és saválló

Ezt a lábazatot az alapról kell indítani. Másik megoldás lehet, ha figyelembe véve a korróziót, leginkább kikerülve azt, másodlagos tartószerkezetről indítjuk. A klinkertéglát az előre elkészített, burkolásra alkalmas felületre helyezzük fel. A ragasztáskor kizárólag az erre a célra szolgáló ragasztó- és fugázó anyagot használjuk. Ha azt szeretnéd, hogy a kialakított lábazat megjelenésében egész téglából kirakott felület benyomását keltse, érdeklődj a gyártónál a hozzá illő sarokelemekről! Megfelelő kivitelezés esetén csak a hozzáértő szemeket nem téveszti meg!

Burkolólapokból készített lábazat:

Ebben az esetben nem árt szem előtt tartani, hogy olyan burkolóanyagot válasszunk, ami biztos, hogy fagyálló, ragasztásakor pedig csak és kizárólag fagyálló flexibilis ragasztóval rakjuk fel. A ragasztani kívánt felületet ez esetben is elő kell készíteni. A burkolóanyag legyen megfelelő keménységű és vastagságú, hogy a lábazat a mechanikai sérülésektől is védve legyen. 

Műgyantás lábazat: 

Az akrilgyanta kötőanyagú, színes kvarchomok töltőanyagú díszítő lábazati vakolat. Ezt az építőanyagot a hőszigetelés (szintén) előkészített felületére kell felvinni. 

Előnyei:

 • víztaszító
 • rendkívül fagy- és sóálló
 • a szennyeződés könnyen lemosható a felületéről
 • különösen alkalmas lábazati vakolat céljára
 • díszítő vakolatként is megállja a helyét, ráadásként beltéren is!

Kőlábazat:

Régóta használatos építőanyag. Jellemzően 10-15 cm vastagságú kövek, a falhoz acél kapcsokkal rögzítve, gyakran az épülettel együtt készítve. Előfordulnak kisebb fűrészelt, faragott, és szabálytalan görgeteg kövekből kialakítva is. Lehet habarcsba ragasztva, váltósoros, kiegyenlítő réteges rakásban, de ciklop rakásban is. Ezeken kívül még többféleképpen felrakhatjuk a köveket, szem előtt tartva a következőket:

 • kizárólag fagyálló, tömör szerkezetű kővel dolgozzunk
 • megfelelő kapcsokkal/konzolokkal gondolkodjuk a biztonságos rögzítésről, vagy használjunk erre a célra megfelelő ragasztót

Műkőlábazat:

Egyfajta beton, mely kő örlemény és cement egyvelegéből készül. A műkőlábazat felrakása nagy szakértelmet kíván, valamint tapasztalatot igényel, de megfelelő utógondozással hosszú távon tartós felületet ad. A kő örlemény és cement keverékét falra szerelt rabitzhálóra kell felholdani, vagy zsaluzatba önteni, a felszínét eldolgozni, miután pedig megszilárdult, lecsiszolni és megdolgozni a felületet. Lehet színes vagy szürke. 

A lábazat mögötti rész fontossága

Ahogyan a cikket is kezdtük, a lábazat nem csupán a szemet gyönyörködtető külső látványra szolgál, műszaki jelentőséggel is bír. Így aztán muszáj kitérnünk arra is, hogyan óvjuk meg épületünket a víztől és hőszigetelési problémáink se adódjanak a hideg beköszöntével. 

Célszerű a vízszigetelést a lábazat tetejéig felvezetni. Abban az esetben, ha a lábazat magasabbra nyúlik (ahogyan azt már feljebb említettük, magasabb épületek esetében, a koncepszió szerint egészen akár a földszint aljáig), elég 45-50 cm-ig szigetelni. A lábazat mögött kialakított hőszigetelést össze kell kötni a homlokzati hőszigeteléssel, méghozzá megszakítás nélkül. 

Gyakran felmerülő probléma – főleg régi épületek utólagos, nyílászáró cserével egybekötött hőszigetelésénél – hogy sajnáljuk azt szép kőburkolatot megbontani, hiszen olyan autentikus és egyedi. Felhívjuk a figyelmet, hogy ebben az esetben fennáll a veszély, hogy hőhíd keletkezik, ez pedig penészedéshez vezethet. Ennek bekövetkezése esetén kiegyenlítő vakolat réteget kell felhordani a kő lábazatra, ezt követően pedig elvégezzük a hőszigetelést. Ha ragaszkodunk a régi kőburkolathoz, ügyelve a vízszigetelésre, bontsuk le a köveket, majd a hőszigetelés kialakítása után az előkészített tartószerkezetre ragasztva helyezzük vissza a köveket. A járulékos veszteséggel számolva a kövek 70-80%-a újra felhasználható. A hőszigeteléshez javasolt az XPS hőszigetelő lemez, mely:

 • nem nedvszívó
 • vízfelvétele szinte elhanyagolható

A teherhordó falra ragasszuk a vízszigetelést, erre pedig a hőszigetelést. Ez utóbbihoz használjunk oldószermentes ragasztót és tárcsás rögzítést. 

Ahhoz, hogy lábazatunk megőrízze eredeti eleganciáját és odavonzza a tekintet hosszú idő után is, szükséges a karbantartás, vagyis tisztítás. Ezt végezhetjük:

 • vegyszeres lemosással – ez esetben kérjük ki a gyártó szakvéleményét
 • gőzborotvával
 • kő lábazat esetén homokfúvással – a homokfúvás mészkő esetén gondos odafigyelést igényel!

Díszítő tagozat:

Miután átvettük a szerkezetileg fontos pontokat, szeretnénk egy pár tippel kedveskedni a külső megjelenést illetően is. 

Lehet, hogy elfogultak vagyunk de nálunk még mindig a szeletelt tégla burkolat a befutó. Természetes megjelenésének köszönhetően kiválóan illeszkedik más anyagokhoz, ráadásul többféle méretben, színben, és stílusban is elérhető. 

A bontott tégla felhasználásával előállított külső szelet rusztikus hangulatot áraszt, mely elérhető őszi/mediterrán és vöröses színvilágban is, természetesen a hozzájuk passzoló sarokelemekkel egyetemben. 

Ha a sima felületet kedveled, vagy jelentős nagyságú felületet alakítottál ki lábazatként, ajánljuk a belső tégla szeletet. Ez a burkoló anyag kedvezőbb árfekvésű, mint a külső szelet, de ugyanolyan színvilágban, valamint sarokelemmel elérhető. 

A loft szerelmeseinek ajánljuk a szürkés-barnás színvilágot. 

A bontott műemlék téglából előállított termékek fagyállóak és az UV sugárzásnak is ellenállnak, ellentétben a kisméretű, géppel gyártott társaikkal. 

Az impregnálással nem lehet mellényúlni, hiszen amellett, hogy biztosítja a tégla szeletek védelmét a csapadék és UV sugárzás ellen, kiemeli a burkolatok színét is. Kisméretű tégla felhasználása esetén az impregnálás nem elhanyagolható! Hogy biztosra menj, javasolt a kétszeri impregnálás!

Szintén fontos szerepe van a fugázásnak. E kettő együttes használatával biztosíthatod, hogy otthonod lábazata külső megjelenését illetően is első osztályú legyen!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: free joomla templates | Thanks to hostgator coupons and joomla hosting