Utólagos falszigetelés, utólagos vízszigetelés

Miért szükséges az utólagos falszigetelés?

Utólagos falszigetelésre akkor van szükség, ha vizesednek a falak. A salétromos, penészes fal, a málló vakolat nem szép látvány, a dohos levegő egészségügyi panaszok megjelenéséhez is vezethet, míg a házba betörő talajvíz vagy árvíz komoly anyagi károkat is okozhat. Ha az ingatlan nem úgy épült, hogy víz ellen megfelelően szigetelve van, vagy a szigetelés elöregedett, ezt utólag is pótolni lehet.

A fal vizesedését sokféle tényező okozhatja, ezek némelyike bárhol előfordulhat, így elég sokan találkoztunk már ezzel a problémával valamilyen formában. A vizesedés okai például a következők lehetnek:

– Árvíz. Aki olyan helyen lakik, amit rendszeresen fenyeget, vagy akár el is önt az árvíz, annak feltétlenül gondolnia kell arra, hogy a háza, lakása a víz ellen megfelelően védve legyen. Ennek elsődleges módja az, hogy az ingatlan a víztől megfelelő távolságban épüljön, illetve állandó, vagy ideiglenes gáttal lehetőleg védve legyen. Ha az árvíz mégis eléri az ingatlant, a víz ellen szigetelt fal segíthet minimalizálni a károkat.

– Talajvíz, belvíz. A talajvíz a talajban, a vízzáró réteg fölött természetes módon előforduló víz, ennek szintje a helyi földrajzi viszonyoktól függ. Ha bőséges csapadék, vagy egyéb ok miatt megnövekszik a talajvíz mennyisége, belvíz alakul ki, amely nagy károkat okozhat. Azonban normál szintű talajvíz is átnedvesítheti a falat, a fal belsejében lévő kapillárisokon keresztül, akár több méteres magasságig. A talajvízben lévő oldott sók kicsapódhatnak a fal felületére, ez okozza a fal úgynevezett salétromosságát.

– Rendszeres eső, vihar, csapadék által okozott villámárvíz. Ha nem élünk olyan térségben, amelyet a természetes vizek miatt árvíz fenyegetne, akkor is találkozhattunk már, főleg az utóbbi időben, a házak között hömpölygő, akár térdig vagy még feljebb érő vízzel. Ez a klímaváltozás miatt kialakult jelenség, a villámárvíz a városok utcáit is egyre gyakrabban önti el. De egy rosszul, vagy egyáltalán nem szigetelt fal esetében akár a rendszeres eső is okozhat zavaró vizesedést.

– Kémény, lyukas ereszcsatorna, rossz állapotú nyílászárók. A víz egyéb utakon is bejuthat a házba. A nem megfelelően kialakított kémény járatán keresztül az esővíz leszivároghat a falakba. A rosszul illeszkedő, vagy kilyukadt ereszcsatorna miatt akár métereken keresztül folyhat a falon. Az elöregedett nyílászárók rossz tömítései, vagy korhadó keretei szintén átengedhetik a vizet.

– Szivárgó, lyukas vízvezetékek, csőtörés. Míg egy csőtörés általában elég látványos, előfordulhat, hogy egy vízvezeték már régebb óta szivárog, mire rájövünk, hogy ez okozza a problémát. Néha a lyuk a csövön olyan apró, hogy a víz nagyon lassan távozik rajta, így először csak egy kisebb vizes foltot lehet észrevenni, ami azonban idővel egyre nagyobbá válik. A hosszabb ideig vizes falon pedig megjelenhet a penész.

– Párás levegő, rosszul fűtött ingatlan. Párás levegőt okozhat akár főzés, zuhanyzás, vagy az ingatlan rossz szellőzése is. Segíthet a helyzeten a rendszeres szellőztetés, vagy páramentesítő használata. A nem megfelelő fűtés is okozhat problémát, a hidegebb levegő kevesebb párát tud megkötni. Érdemes a hőmérsékletet magasabban és azonos hőfokon tartani. Ezekben az esetekben pára csapódhat ki a falakra, aminek a következménye szintén penészesedés lehet.

Bármi váltja is ki, a fal nedvesedését mindenképpen meg kell szüntetni. Az okot, amennyiben nem nyilvánvaló, szakember tudja megállapítani. Ennek esetleges orvoslása után érdemes a víz ellen utólagos falszigetelést kialakítani.

Utólagos vízszigetelés: utólagos vízszigetelés

utólagos vízszigetelés

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: free joomla templates | Thanks to hostgator coupons and joomla hosting